Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
Elvila - Misiunea si obiectivele principale

Elvila - Misiunea si obiectivele principale


Elvila

Cuprins

Cap. I. Scurt istoric al firmei

Cap. II. Misiunea si obiectivele principale

Cap. III. Analiza SWOTCap. IV. Mediul de marketing

Mediul Intern

Strategie

Nivelul de control al marketingului (Mixul de marketing)

Micromediul :

v     Concurenta

v     Distributie

v     Parteneri

v     Furnizori

Cap. V. Bibliografie

1.Scurt istoric al firmei

Elvila este cel mai mare producator de mobila din Romania, oferind o gama larga de mobilier de birou, mobilier hotelier si mobila pe comanda.

Fondata de Dl. Viorel Catarama in anul 1990 cu 1000 de dolari, grupul Elvila are in prezent o pozitie consolidata constant pe parcursul celor 17 ani de desfasurare a activitatii pe piata de profil autohtona. Din 1990, anul infiintarii firmei, si pana in prezent, Elvila si-a extins si imbunatatit in mod permanent activitatea. In prezent ofera si produse de mobilier realizate iintr-o viziune moderna ce satisfac pana si cele mai sofisticate gusturi aducand armonie in caminele dumneavoastra.

Obiectivul strategic al firmei Elvila este cresterea productivitatii, tinta careia i se subordoneaza toate celelalte masuri - investitii, reducerea normelor de consum si de timp.

Ca urmare, se remarca reducerea cu 600 a numarului mediu de angajati ai companiei, pana la 4.500, pentru ca trebuie sa creasca productivitatea. Pentru urmatorii ani, compania estimeaza o crestere in termeni reali a cifrei de afaceri intre 5 si 10% anual. Rata profitului este de 8-10%.

Compania nu distribuie dividende, tot profitul merge la fondul dezvoltare, fiind investit. Astfel compania are potential si capacitate de productie pentru a penetra si piata internationala din ce in ce mai mult.

Misiunea si obiectivele principale

Rata Obiectivul Elvila este de oferi consumatorilor, din Romania sau de peste hotare, produse de mobilier clasice sau moderne,din lemn masiv sau din materiale compozite la un raport de calita-te pret continuu imbunatatit. Pentru a realiza acest obiectiv,Elvila si-a dezvoltat de-a lungul timpului capacitatea de productie si comercializare,prin achizitii de fabrici de mobila si prin dezvoltarea suprafetei de vanzare.elvila realizeaza intreaga gama de mobilier pentru ca sa si birou.

Calitatea este principalul obiectiv si atuu in competitia tot mai acerba de pe piata interna.certificatele ISO primite de Elvila de-a lungul anilor atesta existenta unor proceduri permanent imbunatatite de control acalitatii pe intregul flux de proiectarea produsului la livrarea catre client. Si aceasta continua atentie acordata calitatii se reflecta in indicele satisfactiei consumatorilor,care inregistreaza valori tot mai mari.

Pentru a avea succes intr-o afacere este nevoie de parteneri puternici si pentru ca totalitatea activitatilor intreprinse sa se materializeze conform standardelor de profit stabilite initial, acestia trebuie alesi cu atentie sporita, in urma analizei interne cat si externe a acestora.

Acesta este si principiul care sta la baza activitatii companiei S.C. Elvila S.A. care a demonstrat de-a lungul existentei pe piata producatorilor si comerciantilor in domeniu ca locul primordial il ocupa clientii si satisfacerea cerintelor si exigentelor acestora.

Acesta este motivul pentru care Elvila a reusit sa-si pastreze renumele de cel mai mare producator de mobila din Romania.

Produsele exportate de Elvila sunt produse pentru cei cu venituri ridicate, produse de lux adresate persoanelor de afaceri care doresc sa-si creeze un mediu confortabil si spatios deoarece acestia isi petrec mai bine de jumatate din timp la birou. Piata tinta este indreptata catre aceasta categorie de consumatori, cu varsta cuprinsa intre 25 - 50 de ani.

3. Analiza S.W.O.T.

Pe baza analizei situatiei firmei Elvila putem evidentia o serie de puncte tari ale acesteia, cat si punctele slabe.

Din categoria punctelor tari ale companiei, putem mentiona :

* Gradul sporit de inovatie al produselor (birouri) introduse pe piata;

* Orientarea produselor strict catre segmentul de piata careia se adreseaza;

* Organele de decizie ale companiei sunt persoane tinere, deschise catre nou si catre idei dintre cele mai inedite, atat in ceea ce priveste produsul scos pe piata, cat si in vederea promovarii acestuia;

* Folosirea unor inovatii tehnologice in prelucrarea materialelor (lemnului) ce stau la baza articolelor mobiliare realizate .

* Colaborarea cu cele mai mari firme de mobila cunoscute pe plan international.

In ceea ce priveste punctele slabe care exista in aceasta companie, deasemeni tot la o scurta analiza a situatiei putem aminti :

* Personalul angajat in cadrul organelor de decizie este acelasi de care dispunea la infiintare, existand posibilitatea neadoptarii sau neacceptarii din partea acestora a ultimelor noutati, atat in materie de compozitie cat si de promovare a produselor scoase pe piata.

In urma analizei externe asupra firmei putem prezenta cateva dintre amenintarile existente la nivelul companiei si oportunitatile pe care aceasta le are:

Amenintarile existente la nivelul companiei atat in tara cat si in strainatate:

* Renumele pe care firma si l-a creat de-a lungul timpului a sporit dorinta "piratilor" de a scoate pe piata si produse contafacute punand uneori sub semnul intrebarii calitatea produselor ce poarta aceasta emblema;

* Aparitia pe piata a numeroase firme cu acelasi profil, devenind in scurt timp concurenti principali;


* Foloseste intermediari in comercializarea produselor, ceea ce ne poate duce cu gandul la o promovare uneori superficiala;

Oportunitatile pe care le are firma Elvila sunt urmatoarele:

* Extinderea ariei de distributie si vanzari in tara si in strainatate;

* Atragerea de noi segmente de clienti potentiali prin scoaterea pe piata a unor articole mobiliare adaptate profilului si preferintelor acestora;

Mediatizarea realizata de Departamentul de Marketing in promovarea produselor firmei;

4. Mediul de marketing

Mediul intern

Elvila are patru fabrici de mobila situate in Beius, Piatra Neamt, Ramnicu Valcea si Mizil.

Su­cursala Elmoberom din Beius este una dintre cele mai moderne fabrici de mobila din Ro­ma­nia, con­ceputa sa produca cu mare randament si inalta calitate toate categoriile de mobilier ce pot fi re­alizate din panouri. Tehnologia de ultima oaa se imbina armonios cu maiestria acumulata in cei 29 de ani de prezenta pe piata mobilei, cu preocuparea pentru cresterea continua a ni­ve­lu­lui ca­li­ta­tii. Pentru cine cauta grupe de colt, mobilier de bucatarie, camere de tineret, biblioteci, mic mo­bi­lier, scaune, cu alte cuvinte mobilier functional, cu un bun raport calitate/pret, El­mo­­­­be­rom este prima alegere. Este cel mai mare producator de grupe de colt din Sud-Estul Eu­ropei ce dis­­pu­ne de o capacitate de productie de 15.000 grupe de colt pe luna. Dispune de o forta de munca de 1270 de salariati. Are o capacitate de productie anuala de circa 22.6 mil. euro. Din volumul pro­ductiei realizate anual, cca 85% il reprezinta exportul, format in principal din: gru­pe de colt, me­se, scaune etc. Materia prima folosita: stejar, fag, PAL furniruit, PAL melaminat. Pia­ta in­ter­na­tio­nala de desfacere: Germania, Austria, Elvetia.

Sucursala PAMEX din Piatra Neamt este un binecunoscut nume in domeniul  mobilierului rustic si de arta. Si-a castigat reputatia prin abordarea cu maxima seriozitate a cerintelor clientilor. Pon­de­­rea exportului in volumul productiei realizate este de 95%. Mobilierul din lemn masiv de rasi­no­a­se, in stil R produs aici este din ce in ce mai cautat atat pe  piata interna cat si  pe cea externa, da­­torita  calitatilor deosebite de executie cat si a pretului accesibil. Efectivul de 500 de salariati, es­te specializat in productia de dormitoare, sufragerii, biblioteci, camere de tineret, mobilier de bi­ro­tica, grupe de colt etc. Productia de mobilier se realizeaza intr-o sortimentatie diversificata, cu the­nologii de fabricatie specifice combinatiilor diverselor esente lemnoase. Aici realizandu-se si mo­bilier in solutii demontabile. Materia prima folosita: rasinoase, cires, stejar, fag. Piata interna­tio­nala  de  desfacere: Germania, Austria, Elvetia, Olanda, SUA.

Sucursala RELAXA din Mizil. Acest  nume  inseamna  confort, produse  cu  un design deosebit, un  excelent raport calitate /pret,  posibilitatea  de  adaptare  la preferintele  cumparatorului, intr-un  cuvant simbolul unui ambient confortabil. Rezultatul a 30 de ani de experienta a dus la cre­a­rea de produse ce corespund intocmai exigentelor consumatorilor.

Certificarea prin standardul ISO 9001 a dus la diversificarea gamei produselor de mobilier tapitat. Produsele  executate  aici, ca­­napele, fotolii, paturi si saltele se prezinta intr-o larga paleta de culori, forme si dimensiuni.

Cu un efectiv de 750 de salariati, este cel mai mare producator de mobilier tapitat si saltele din Ro­mania. Capacitatea lunara de productie: 2.000 garnituri de hol 3-2-1;  5.000 saltele. Are o ca­pa­ci­ta­te anuala de productie de circa 11,3 mil. euro. Materia prima folosita: plus, stofa, scai, piele. Piata  internationala  de  desfacere: Franta, Germania, Austria, Elvetia, Olanda, Belgia, Israel.

Din productia celor patru fabrici, 70% se duce la export, in timp ce restul ajunge in cele 46 de magazine ale companiei Elvila. Aceasta situatie are si dezavantajele ei. Avand 70% export, in permanenta statul da­to­rea­za companiei TVA, firma creditand practic statul roman cu 25-30 miliarde lei. Acest lucru a cre­at o mare problema intreprinzatorului in prima parte a anului

In Romania, Elvila are in momentul de fata 43 de magazine si a inregistrat in primele noua luni ale anului afaceri cu 14% peste cele din perioada similara a lui 2006. In 2004, compania inregistrase o pierdere de 1,9 milioane lei la o cifra de afaceri de 133,8 milioane lei, potrivit raportului financiar publicat pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice La nivelul anului trecut, valoarea exporturilor companiei totaliza 30% din cifra de afaceri, fata de 45% in anii anteriori Elvila, companie producatoare si distribuitoare de mobila, a raportat in 2005 un profit de 6,4 milioane lei la o cifra de afaceri de 109,4 milioane lei, potrivit unui situatiei financiare publicate dcompanie. Grupul Elvila a generat in anul 2007 o cifra de afaceri totala de aproximativ 112 mil. euro, cifra de afaceri obtinuta la nivel de grup. Pentru anul 2008, se estimeaza ca cifra de afaceri a companiei se va afla pe un trend crescator, oficialii companiei previzionand o crestere de 10% fata de cea din 2007.

Cresterea cifrei de afaceri este pusa pe seama dezvoltarii continue a retelei de magazine Elvila, a dezvoltarii si modernizarii portofoliului de produse de mobilier', spun reprezentantii departamentului de marketing al Elvila.

Strategie

Elvila a ales ca si modalitate de intrare pe piata francizarea. Aceasta reprezinta o tranzactie comerciala prin care detinatorul unui activ intangibil special (marca, nume de marca, tehnica de marketing sau sistem de afaceri) vinde unui cumparator dreptul de utilizare, in schimbul platii unei taxe. Francizarea implica o relatie mai integrata de afaceri intre parteneri. Francizarea este conditionata de o serie de factori cum ar fi:

Factorii pietei

Produsele exportate de Elvila sunt produse pentru cei cu venituri ridicate, produse de lux adresate persoanelor de afaceri care doresc sa-si creeze un mediu confortabil si spatios deoarece acestia isi petrec mai bine de jumatate din timp la birou. Piata tinta este indreptata catre aceasta categorie de consumatori, cu varsta cuprinsa intre 25 - 50 de ani. Preferintele consumatorilor germani se bazeaza pe calitate, durabilitate, confort si functionalitate. Calitatea este cruciala daca se cauta stabilirea de relatii pe termen lung cu importatorii, datorita faptului ca toti cumparatorii de top cer un grad de calitate din ce in ce mai ridicat, dar pentru acelasi pret.

Nivelul de control managerial dorit

Prin francizare controlul managerial este mai strict iar tranzactia initiala este urmata de instruirea personalului, consulting, asistenta juridica. De regula, francizorul vinde sisteme complexe sau formate de afaceri care cuprind toate aspectele constitutive ale unui mod de a oferi servicii sau produse. De la procurarea materialelor sau inputurilor pana la strategia publicitara, toate elementele sunt incluse in "formatul de afaceri".

Aceasta transfera automat imaginea de marca a francizorului asupra francizatului care este obligat sa respecte intocmai standardele.

Cateva avantaje ale acestui tip de tranzactie sunt:

natura sa foarte prescriptiva, toate aspectele operationale ale afacerilor, inclusiv termenii si obligatiile contractuale sunt deja prescrise de francizor;

performantele foarte bune obtinute de francizati, relativ rapid in zone geografice determinate;

cresterea cererii mondiale pentru servicii si produse standardizate.

Candidatul la franciza Elvila trebuie sa detina:

societate comerciala;

un spatiu comercial propriu sau inchiriat, de cel putin 200 mp2.

  Candidatul la franciza Elvila, este de preferat sa aiba experienta in domeniul vanzarilor pentru un succes de lunga durata.

Elvila  asigura francizatilor si un program de training  si consultanta in deschiderea si amenajarea propriului magazin de mobila.

Nivelul de control al marketingului

Mixul de marketing

Produsul - Elvila are patru fabrici de mobila situate in Beius, Piatra Neamt, Ramnicu Valcea si Mizil. Din productia celor patru fabrici, 70% se duce la export, in timp ce restul ajunge in cele 46 de magazine ale companiei Elvila. Aceasta situatie are si dezavantajele ei. Avand 70% export, in permanenta statul da­to­rea­za companiei TVA, firma creditand practic statul roman cu 25-30 miliarde lei. Acest lucru a cre­at o mare problema intreprinzatorului in prima parte a anului 2001, cand acesta nu a avut li­chi­di­tatile necesare platirii salariilor.

Alaturi de posibilitatea achizitionarii de mobilier, Elvila pune la dispozitia clientilor diverse servicii:

Design interior

consultanta oferita de arhitecti;

conceptie si proiectare la nivel profesional

design exclusiv in conformitate cu dorintele dumneavoastra;

elaborarea de proiecte de amenajare interioara a vilei sau apartamentului dumneavoastra.

Elvila pune la dispozitia clientilor si un vast sortiment de materiale (lemn, plus, stofe, scai, pie­le, accesorii etc) de unde acestia pot alege ceea ce ii caracterizeaza cel  mai bine. Majoritatea ma­­te­rialelor  folosite sunt din import avand calitati foarte bune.

Comanda

Elvila ofera serviciul de comanda ferma:  

► pe  baza de  catalog  (se poate comanda orice produs aflat in catalog) iar livrarea comenzii se face in maximum 30 de zile lucratoare de la lansarea co­menzii;

► pe baza produselor expuse (se poate comanda orice produs aflat in expozitie sau se poate lansa serviciul de executie pe baza de proiect) iar livrarea comenzii se face in maximum 30 de zile lucratoare de la lan­sarea comenzii.

Montaj-transport

Transportul mobilierului la domiciliul clientului este gratuit. Pentru aceasta se folosesc autodubele din dotarea fiecarui magazin, acolo unde ele exista. Montajul pieselor de mobilier achizitionate din magazinele Elvila se face in mod gratuit de catre personalul specializat al magazinului.  Exceptie de la acest sistem face magazinul din Bucuresti unde se aplica:

4% din valoarea produselor achizitionate, pentru o valoare totala mai mare de 12.000.000 lei;

6% din valoarea produselor achizitionate, pentru o valoare totala mai mica de 12.000.000 lei;

Vanzare in rate

Magazinele Elvila  pun la dispozitie sistemul de vanzare in rate, structurat astfel:

 ► sistem de creditare pe 1 an, in cadrul acestuia dobanda perceputa se situeaza in intervalul 43% - 48%;

   ► sistem de creditare de la 1an la 3 ani, in cadrul acestuia dobanda perceputa se situeaza in intervalul 45% - 50% (dobanda are o evolutie fluctuanta in timp).

Sistemul de creditare se realizeaza numai prin BCR. Conditiile ce se impun in vederea obtinerii unor astfel de credite sunt:

sa fii salariat;

sa existe doi giranti;

asigurare ASIBAN;

avans intre 0% si 15% (functie de fiecare sucursala BCR).

Pretul si distributia - Nu lucreaza cu distribuitori, nu vinde clientilor terti, iar in magazinele proprii sunt expuse nu­mai produse Elvila. Preturile Elvila sunt cu 30% mai mici decat alte produse similare de pe piata pentru ca fir­ma nu lucreaza cu credite. La credite se va apela doar pentru achizitionarea de noi fabricii, magazinele se vor fa­ce exclusiv din resurse proprii.

Magazinele prin care Elvila isi distribuie produsele sunt situate in ora­se­le: Arad, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Bra­sov, Braila, Bucuresti, Calarasi, Cluj Napoca, Cra­iova, Constanta, Deva, Galati, Iasi, Oradea, Pe­trosani, Pitesti, Piatra Neamt, Plo­iesti, Ram­ni­cu Valcea, Resita, Targu Mures, Targoviste, Ti­mi­soa­ra, Tulcea, Slobozia, Vaslui. 

Promovarea -  Elvila are un departament special de creatie-marketing, care face cercetari de piata, par­ti­­cipa la targuri, studiaza reviste de specialitate, face sondaje, astfel incat promovarea produselor com­paniei sa fie eficienta. Pentru anul 2002 compania a investit in publicitate peste 500.000 de euro, aceasta valoare reprezentand 25-40% din piata publicitatii pentru industria mo­bi­lei.

Pentru promovare s-a apelat la publicitatea mass-media mate­ria­li­za­ta prin difuzarea de ma­­teriale publicitare prin PRO TV si Antena 1 sub sloganul "Elvila, universul mobilei".

De ase­me­nea, s-a ales si promovarea in paginile re­vis­telor dedicate femeilor (Cosmopolitan, Avantaje, Viva, Unica) calitatea tiparirii. Pen­tru difuzarea materialelor publicitare au fost selectate slot-urile ora­re care ating tar­ge­t­-ul for­mat din per­soane cu venituri medii si peste medie, cu varste cuprinse intre 25 si 40 ani.

De asemenea, se face in permanenta promovarea produselor si serviciilor, prin in­ter­me­diul pliantelor, a articolelor cu caracter publicitar din ziare si reviste (Ziarul Financiar, revistele Banii si BIZ) si a paginii de internet www.elvila.ro.

Micromediul:

Concurenta reprezinta un alt factor care poate influenta insa in mod indirect nivelul preturilor .In randul marilor companii care produc si comercializeaza mobila, concurentii directi ai firmei Elvila sunt foarte puternici si de aceea, aceasta nu numai ca va opta pentru ridicarea sau scaderea preturilor in anumite momente, dar va acorda o atentie si mai deosebita perfectionarii produselor si intregii sale activitati. Principalii concurenti de pe piata romaneasca sint Ikea si Mobexpert

Distributia.

Un alt element luat in considerare la stabilirea preturilor este castigarea accesului la canalele de distributie. In pretul produselor noastre regasim, deasemeni, si costurile legate de inchirierea (cumpararea) spatiilor in care acestea vor fi distribuite spre vanzare, cu sedii in cele mai importante orase ale Romaniei. In vederea ameliorarii distributiei, S.C. Elvila S.A.a apelat la SC Tir 2000 SRL, in calitate de transportator autorizat.

Modalitatea de transport convenita este cea rutiera, costul total al unei expeditii ridicandu-se la cca. 800 EUR .

Durata de livrare este de 3 zile pana in Germania . Pentru orice intarziere se percep comisioane sau dobanzi, in functie de indepartarea temporala de termenul  stipulat in contract.

Nu in ultimul rand trebuiesc mentionate si cheltuielile cu promovarea produselor, deloc de neglijat, cheltuieli care deasemeni se regasesc in pretul final al produselor, spre recuperare. Inca de la infiintare, Elvila a investit si investeste in continuare sume foarte importante in publicitate si in tot ce inseamna promovare.

Firma se situeaza intr-o structura oligopolica, ceea ce inseamna ca ne permitem sa crestem pretul, deoarece exista o mare probabilitate ca celelalte firme ce ofera produse identice sau similare sa ne urmeze, crescand la randul lor preturile. Asadar un mod sigur de crestere a veniturilor este cresterea preturilor, in timp ce cu o reducere a acestora se pot obtine putine avantaje. Orice incercare de reducere poate conduce la o reactie in lant care declanseaza un razboi al preturilor si erodarea profiturilor tuturor, inclusiv ale noastre.

Pentru stabilirea pretului de productie si, in special, a pretului final Elvila practica o metoda dinamica de fixare a acestora, si anume, strategia diferentiata dupa fazele ciclului de viata a produsului, produsele noastre aflandu-se, la aceasta ora, in faza de maturitate. Aceasta strategie are in vedere atat piata nationala, cat si cea internationala

Parteneri

Elvila, cel mai mare producator de mobila din Romania, a incheiat un parteneriat strategic cu retailerul de electronice si electrocasnice Altex prin care cele doua companii vor deschide in urmatorii doi ani sase magazine comune.

Pentru realizarea obiectivului propus, si anume crearea unor legaturi/parteneriate cu firme si companii externe, S.C. Elvila S.A. a selectat urmatoarele patru firme din Germania. Dintre acestea vom alege firma care se incadreaza cel mai bine atat profilului de activitate al acesteia cat si obiectivelor pe termen lung.

C+P Möbelsysteme GmbH & Co. KG

Numele companiei: C+P Möbelsysteme GmbH & Co. KG

Tara de origine: Germania

Adresa: Str. BoxbachstraBe 1, Hessen, oras Breidenbach, cod postal 35236

Telefon: +49 6465 9190 Fax: +49 6465 919200

Site: www.cpmoebel.de

"Mobila pentru oameni" - este motto-ul companiei C+P Möbelsysteme GmbH & Co.KG care produce si comercializeaza produse mobiliere pentru a usura viata clientilor sai.

Neo Design

Numele companiei: Neo Design

Tara de origine: Germania

Adresa: Str. Herdecker StraBe 26, Nordrhein-Westfalen, oras Witten, cod postal 58453

Telefon: +49 2302 2027 628 Fax: +49 1762 0993 904

Site: www.neo-studios.de

Neo Design este o companie germana a carui obiect de activitate il reprezinta importul si exportul de mobila si articole mobiliare renumite pentru design-ul si calitatea deosebita.

ACCENTE EINRICHTUNGSGES.MBH

Numele companiei: ACCENTE EINRICHTUNGSGES.MBH

Tara de origine: Germania

Adresa: Str. Viktoria 12-14, oras Viersen, cod postal 41747

Telefon: +49 2162 35797 Fax: +49 2162 35 08 09

Site: www.accente-loom.de E-mail: info@accente-loom.de

ACCENTE EINRICHTUNGSGES.MBH este o companie germana, cu o traditie de 27 de ani in domeniul producerii si comercializarii de mobila sub emblema "The ACCENT Collection". La aceasta ora compania este renumita pentru faptul ca distribuie mobila in lumea intreaga.

A.M.biente Schlaf & Wohnkultur GmbH

Numele companiei: A.M.biente Schlaf & Wohnkultur GmbH

Tara de origine: Germania

Adresa: Str. Höfchen 8 , oras Düren, Nordrhein-Westfalen, cod postal 52349

Telefon: 02421-22599-0 Fax: 02421-225991-7

Site: www.ambiente-wasserbetten.de

A.M.biente Schlaf & Wohnkultur GmbH este o companie germana cunoscuta la nivel mondial in domeniul producerii si comercializarii de articole mobiliare desfasurand activitati atat de import cat si de export.

Furnizori:

ALCOR TRADING & CONSULTING S.R.L. reprezinta in Romania ( din anul 1990 ) renumite firme europene producatoare de instalatii , utilaje , masini , scule si accesorii pentru industria prelucrarii lemnului si industria mobilei, masini si utilaje pentru prelucrarea lemnului ,pritre care si Elvila.

5. Bibliografie:

https://www.business-magazine.ru/markets/diagnostics

https://www.ldb.ru

https://www.mfinante.ro

http://www.elvila.ro

https://www.moneyexpress.ro/articles

Ceapraga Bogdan-Alexandru

Facultatea de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale

Anul II, Seria C, Grupa 444Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.